Népek új tavasza

Furcsa, félelmetes és reményteljes cím, mert mindenki azt gondolja, hogy a tavasz után nyár fog következni. Pedig ezt a rendet csak a természet követi, az ember nem…

A minap beszélgettem munka közben egy hölggyel, akinek a sziklakertjével foglalkoztam. Nem beszélgettünk sokat, de nekem gombóc maradt a gyomromban a rövid eszmecsere után.

Sokféle dologról esett szó, főleg a tájépítészet kapcsán, mivel annak mostanában nem túl fényes a helyzete, és a magam részéről egyelőre csak halvány reménysugarakat látok, hogy majd jobb lesz, de azokat legalább látom. És abban is majdnem biztos vagyok, hogy az én munkám értékét, bérét majd csak az utánam következők fogják méltóképpen learatni. De most nem erről lesz szó.

Ugyanis a kedves hölgy (tényleg nagyon kedves volt) kifejtette, hogy szerinte a világ nagy változás előtt áll, mint amikor a kismama vajúdni kezd. És nem sokára eljön az idő, amikor az emberek “letépik láncukat”, megelégelik, hogy azok az emberek irányítsák őket, akiknek irreális mennyiségű pénze van, és nem engedik meg többé, hogy a zsebükben turkáljanak, miközben még dolgoznak is ezért. És hogy milyen áron? Bármi áron.

Nekem ennél a pontnál szorult össze az emésztő-szervrendszerem.

Mert a “bármi ár” ritkán hoz békés megoldást. Egyébként is sok jele van annak, előrejelzések is szólnak róla, hogy belátható időn belül, vagy előbb, vagy kicsit később, de háború lesz, és nem kicsi.

Az ember – állítom – mindig azért megy háborúba, mert azt gondolja, hogy az ellenfél likvidálásával jobb lesz a világ. Na és most akkor nézzünk végig az ismert néhány ezer év történelmén: jobb lett? Kötve hiszem. Az utóbbi két világháborúban is, azt gondolom, a jó szándék vezette az összes felet, legalábbis elvileg. Nem hiszem, hogy rossz végkifejletet akartak (és nagyon remélem, hogy most senki nem értelmez félre), de az tény, hogy a legrosszabb eszközökkel. És mindig elcsúszott végül valami, és a jó szándék ellenére mindig az lett a végeredmény, hogy az emberek szarul érezték magukat.

Az ember nem tudja, hogy nem kell feltétlenül megölni a másikat. Csak azért gondolja, hogy ez a jó megoldás, mert Kain példája óta nem lát más példát. Pedig van más példa, és olyan jó lenne, ha végre tovább is adnánk, tudva azt, hogy egyetlen hajunk szála sem görbülhet meg Isten tudta és engedélye nélkül.

Egyetlen hajunk szála sem…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s