A szépről

Igyekszem összeszedni a gondolataimat. Nem lesz egyszerű, mert kicsit kavarognak még. Nehéz hirtelen kristálytisztán látni mindent, amikor még az ember kicsit fel van kavarva.

Mikor a Tájépítészeti Karon elkezdtem tanulni, szerveztek néhányan egy kerekasztal-beszélgetést. Arról szólt, mi vár a tájépítészekre a jövőben, nagyjából. Mőcsényi Mihály professzor, a szakma nagy öregje, akit mindenki tisztel és szeret, és aki a napokban kapta meg a Sir Geoffrey Jellicoe díjat, a tájépítészet Nobel-díját, első megszólalásában kijelentette: “A tájépítész feladata, hogy szebbé tegye a világot”.

Egyikünk sem sejtette, hogy ezzel a mondattal mekkora változást hozott az életembe.

Ugyanis én ezt a mondatot komolyan vettem, és elkezdtem gondolkodni, hogy mit is jelent valójában a szép, mi a szép, milyen az, ami szép.

Pár napra rá megkérdeztem akkori dékánunkat, gondoltam – naivan – hogy ő majd tud nekem választ adni.

Nem tudott. Annyit mondott, hogy ami szép, az kreativitásra sarkall. Ennyi. Kicsit csalódtam. Mire építi ő a hivatását? Egy szappanbuborékra?

Azóta ezen a kérdésen gondolkodom, hogy mi is az a szép. Van, aki azt mondja, hogy szép az, ami érdek nélkül tetszik. Látványos és semmitmondó mondat. Aki ezt gondolja, az szerintem csak a szőnyeg alá sepergeti a problémát, miközben megnyugszik, hogy ez a mondat olyan értelmezhetetlen, hogy az már biztosan jót jelent.

Gondolkodásomban abból indultam ki, hogy ebben a világban csak egy abszolút van: Isten maga. Ő sosem változik, Ő egyedül tökéletes, és – bár még soha mástól nem hallottam ilyet, de mégis azt gondolom, hogy – egyedül szép. Talán Mózes is azért nem nézhette meg szemtől szembe, mert megszakadt volna a szíve. De mikor ezen gondolkodtam, mégsem állt össze bennem a kép.

Gondolkodtam, hogy hátha közelebb jutok, ha azt próbálom végiggondolni, hogy a szépségnek milyen tulajdonságai vannak, hogyan hat az emberre. Felemel. Könnyeket csal az ember szemébe. Megrendít. Kimossa az ember lelkéből a sok szennyet, és tiszta állapotokat hagy maga után. És ez mind igaz szerintem, de rá kellett jönnöm, hogy ez mind Isten tulajdonsága is egyben.

És ma Isten megengedte rájönnöm, hogy Ő maga a szeretet. És eszembe jutott, hogy azt mondta Jézus: “Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja a barátaiért.” A Biblia pedig azt írja, hogy Isten maga a szeretet.

Ma megnéztem Az utolsó szamuráj című filmet. Tudom, tipikus hollywoodi film, meg Tom Cruise, satöbbi, nem is ez az érdekes. Egyetlen dolgot emelek ki:

Az utolsó csatáról az amerikanizált japán katonák és a szamurájok közt a szamurájok tudták már, hogy ez az utolsó lesz. A főnökük is tudta ezt, de tudta, miért harcol. Ő azért élt, hogy a császárt szolgálja. Ebből állt az élete, mindent ezért tett fel. Ezért képezte magát, gyakorolt, tanult, s végül ezért kellett a saját népe ellen harcolnia. Az utolsó csata végén ketten maradnak a szamurájok közül: az amerikai százados, és ő. De ő kapta a súlyosabb sebeket, ő halt meg végül. Az egész jelenetben volt valami leírhatatlanul gyönyörű, amit nem a zene adott, és nem a virágzó cseresznyefák. Hanem az, hogy ez az ember az életét adta azért, akit szeretett.

Ez volt az a pillanat, amikor rá kellett jönnöm, hogy az élet akkor szép, ha valakiért élet. Az a szép, az igazi szép, ha az ember mindenét beleadja, a saját életét is. Úgy, ahogy Jézus adta a saját életét értünk. Soha senkinek nem volt olyan gyönyörű élete, mint az övé, és nem is lesz. Senkiben nincs nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja a barátaiért. Nincs szebb annál, ha valaki életét adja a barátaiért.

Arra is szép lassan rá kell jöjjek, hogy ennek a megvalósítására elmondhatatlanul széles tárházunk van: a tényleges mártírhaláltól kezdve egészen addig, hogy én este 11-kor bekapcsolom a számítógépet, hogy ezt a bejegyzést megírjam.

Akiben tehát szeretet van, aki önmagát félredobja azért, hogy mindenki másnak Jézust adja, aki maga a szeretet, a szép: annak szép élete van.

Nincs annál gyönyörűbb.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s