Különbség

Az utóbbi időben kicsit elgondolkodtam rajta, mennyire fel sem fogtam eddig, hogy milyen nagy különbség van hívő és nem hívő társaság között. Bizonyára azért, mert eddig még nem dugtam ki a fejemet igazán egy hívő közösségből. Mint amikor a csiga először bújik elő a házából, és néz körül, mi a helyzet a házon kívül.

Az utóbbi időben sok dolog történt, főleg a szakkollégiumunkban. Közgyűlések, új alapszabály, vagy legalábbis próbálkozások, véleménykülönbségek, elmérgesedő viták, széthúzások. Egy szakkollégiumba olyan emberek akarnak tagok lenni, akik úgy érzik, hogy nem elég nekik, amiket az előadásokon hallanak. Mindenkinek erős véleménye van, és mindenki csak a maga igazában képes gondolkodni.

S ott vagyok én is, és látom, hogy sok vita nem vezet semerre, mert nem közelednek az álláspontok. De mindenki azt szeretné persze, hogy vele értsek egyet. Nehéz így pártatlannak maradni, és mindenkivel úgy beszélni, ahogy én is várnám, hogy beszéljenek velem.

Óriási a különbség hívő és nem hívő társaság között. A nem hívőben mindenki Narcissus, és sokan már azt is támadásnak veszik, ha csak simán különbözik a véleményem. Ez foltot ejt az öncsodálaton, megingatja az egót, ezért mindenképpen le kell nyomni a saját véleményt a másik torkán. Hihetetlenül fárasztó folyton úgy megfogalmazni egy ilyen környezetben a saját véleményem, hogy az ne támadásként hasson, és értelmes beszélgetés lehessen belőle.

A hívő társaságban is mindenki Narcissus, csak épp erről mindenki tud, és Narcissust elnevezi óembernek. S így már többnyire uralkodni is tud rajta, tudja, hogy az óember ő, de már egyre kevésbé ő. Egy ilyen társaságban kiengedhetek. Nem kell félnem attól, hogy a másik felhasználja ellenem, amit mondok, nem fognak visszaélni a jóindulatommal, vagy bármimmel. Egy ilyen közösségben öröm lenni, mert megtapasztalja az ember, hogy jó odamenni Jézushoz a terhekkel és bánatokkal, és ő megnyugvást ad nekünk.

De mégis jó nem hívő közösségben lenni. Ha másért nem, hát azért, mert így sokkal jobban tudom értékelni a hívő társaságokat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s